فراستخواه:

باید بدانیم چه کنیم که آینده پژوهی کلمه معناداری برای پژوهشگران باشد

باید بدانیم چه کنیم که آینده پژوهی کلمه معناداری برای پژوهشگران باشد

به گزارش کارت خوب، عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی با اشاره به اینکه پاسخگویی دانشگاهی و استقلال دانشگاهی مبحث جدیدی است، اظهار داشت: ما باید شرایط و امکان آینده پژوهی را فراهم نماییم. باید بدانیم چه نماییم که آینده پژوهی کلمه معناداری برای پژوهشگران باشد.



به گزارش کارت خوب به نقل از ایسنا، دکتر مقصود فراستخواه در دومین هم اندیشی آینده پژوهان آموزش عالی با مبحث «آینده مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه ایرانی» که در مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی برگزار شد، با اشاره به اینکه در آموزش عالی مسئولیت و اختیار دو مفهوم تزایدی دارند، اظهار داشت: اگر یکی از این دو کلمه باشد، دیگری حتما باید باشد. یعنی اگر مسئولیت اجتماعی دانشگاه را می خواهیم، باید دانشگاه یک موجود خودمختار، مستقل و خودتنظیم باشد. وقتی دانشگاه افق انتخاب ندارد و در یک کریدور قرار گرفته و در آن کریدور باید حرکت نماید، باید اختیار انتخاب داشته باشد.

عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی رقابت پذیری دانشگاه ها را مبحث مهمی دانست و اظهار داشت: آیا دانشگاه ها در یک محیط رقابتی فعالیت می نمایند یا بر مبنای رانت ها و انحصارها و...؟ و دانشگاه نمی تواند فعالیت خلاق داشته باشد؟

وی به جایگاه ایران در شاخص رقابت پذیری اشاره نمود و اظهار داشت: ما در این شاخص در میان ۱۴۰ کشور رتبه ۱۰۰ را داریم و این رتبه بر مبنای داده هایی است که نهادهای دولتی خودمان عرضه کرده اند.

وی افزود: قطر در این شاخص رتبه ۱۸ را دارد عربستان رتبه ۲۴، اسرائیل ۲۵، بحرین ۳۰، مالزی ۳۷ و ترکیه ۵۲ و مغولستان ۶۱ است و رتبه ما ۱۰۰ است.
دانشگاه ما در جامعه ای که روز به روز قدرت رقابت پذیری ما در دنیا پایین می آید، امکان انتخاب ها، استقلال نهادی و.. کم تر می شود، چه شرایطی دارد؟

عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی با اشاره به اینکه در چنین محیطی، مهم ترین مشکل اینست که شرایط امکان آینده پژوهی را نداریم، اظهار داشت: نخستین چیزی که آینده پژوهان با آن درگیر هستند، عدم قطعیت است. آینده پژوهی زمانی آغاز می شود که عدم قطعیت وجود داشته باشد، ولی ما کم کم به سمتی می رویم که دیگر عدم قطعیتی نداریم. حقیقت روشن است که نهاد دانشگاه ما آزادی و استقلال نخواهد داشت.

وی تصریح کرد: من جزو افراد امیدوار هستم و به امکان سازی فکر می کنم، ولی روزبه روز امکان سازی و شرایط ساخت امکان سخت می شود.

فراستخواه تصریح کرد: اگر سیاست سیاست ها را در آموزش عالی می خواهیم باید دانشگاهیان را در یک مکان جمع کرده تا با مسؤلان صحبت کنند و بگویند اگر برای ما استقلال را فراهم کنید، می توانیم کشور را آباد نماییم.

وی با ذکر مثالی اظهار داشت: مثلا هوش مصنوعی از دانشگاه آمده، ملاحظات را هم خودشان دارند و خودشان قادرند آینده هوش مصنوعی را مدیریت کنند، فقط به شرطی که اختیارات لازم و استقلال نهادی داشته باشند. ازاین رو دانشگاهیان را با سیاستمداران ارتباط دهید؛ ولی نه به شکل نمایشی.





منبع:

1402/03/31
09:59:38
5.0 / 5
371
تگهای خبر: آموزش , سیاستمدار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
کارت خوب

کارت ویزیت خوب