ملسه شکلات سنتی برای نوروز
کارت خوب: به گزارش کارت خوب، شکلات سنتی مَلَسه یکی از خوراکیهای محلی و منحصربه فرد استان ایلام است که به علت ارزش غذایی بالا و طعم دلپذیر، از محبوبیت بسیاری در بین مردم این منطقه بهره مند است. این شیرینی سنتی که ریشه در فرهنگ و آئین های مردم ایلام دارد، در مناسبت های مختلفی همچون عید نوروز، شب یلدا و جشن های سنتی تهیه و مصرف می شود و در لیست ملی میراث ناملموس فرهنگی ثبت شده است.
رائد ناصری فر، معاون میراث فرهنگی استان ایلام با تاکید بر اهمیت این خوراکی محلی در میان مردم این خطه، در رابطه با جایگاه آن در فرهنگ غذایی این مردم به ایسنا اظهار داشت: استان ایلام با قرارگیری در دامنه رشته کوه زاگرس و بهره مندی از پوشش گیاهی متنوع، دارای مجموعه ای از غذاها، نان ها و شیرینی های محلی منحصربه فرد است که شکلات سنتی ملسه یکی از نمونه های بارز آن به شمار می آید. این خوراکی محلی از ترکیب مواد مغذی و طبیعی مانند ماست محلی، روغن حیوانی گوسفندی و عسل کوهی تهیه می شود که هر یک از این مواد، ارزش غذایی بالایی دارند و سبب شده اند این شیرینی بعنوان یک خوراکی سالم و مقوی شناخته شود.
ناصری فر مراحل تهیه این شکلات سنتی را بدین سان توضیح داد: فرآیند تهیه شکلات ملسه، مهارتی سنتی است که در بین زنان ایلامی رواج دارد. ابتدا روغن حیوانی را روی حرارت ملایم قرار داده و سپس ماست محلی را به آن اضافه می کنند. این ترکیب باید مرتب هم زده شود تا کاملا یکدست و رقیق شود. بعد از آن، عسل کوهی به مخلوط اضافه و ترکیب شده و آن قدر روی حرارت هم زده می شود تا به رنگ قهوه ای یکدست برسد. در نهایت، مخلوط در چارچوب های مخصوص ریخته شده و در یخچال قرار می گیرد تا بشکل دلخواه درآید.
ناصری فر ضمن اشاره به علاقه مردم ایلام به شیرینی های محلی، اظهار نمود که این شکلات سنتی نه تنها بخشی از فرهنگ غذایی این منطقه است، بلکه از لحاظ تاریخی هم اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل، در آبان سال ۱۴۰۱ این مهارت سنتی با شماره ۱۳۸ در لیست آثار ناملموس کشور ثبت شده است.
وی همینطور به مزایای تغذیه ای این شکلات سنتی اشاره نمود و اظهار داشت: به علت استفاده از عسل کوهی و روغن حیوانی، این خوراکی محلی دارای ارزش غذایی بالایی است و می تواند بعنوان یک شیرینی سالم و مقوی جایگزین خیلی از تنقلات صنعتی شود. به همین دلیل، کارشناسان تغذیه و سلامت هم بر مصرف این شکلات سنتی تاکید دارند.
ناصری فر ضمن اشاره به جایگاه این شیرینی در فرهنگ مردم ایلام اظهار داشت: شکلات ملسه، نه تنها یک خوراکی محلی، بلکه بخشی از هویت غذایی مردم این منطقه است که از گذشته های دور در مراسم و آئین های مختلف همچون عید نوروز استفاده می شده است.
به قول معاون میراث فرهنگی ایلام، این خوراکی محلی همچنان در بین خانواده های ایلامی پخته می شود و بخشی جدایی ناپذیر از سبک زندگی مردم این استان به حساب می آید.
منبع: كارت خوب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب