رئیس اتحادیه كتاب، نوشت افزار و صحاف مشهد:

شرایط بازار کتاب خوب نیست

شرایط بازار کتاب خوب نیست

به گزارش کارت خوب، خراسان رضوی کتاب فروشی های شهر رونق سابق را ندارند، این را هم از آب رفتن کتاب های قفسه ها میتوان فهمید و هم از فروشندگانی که چشم به راه مشتری هستند، اما چندان خبری نیست.



یکی از ویترین های فرهنگی هر شهری به کتاب فروشی هایش متعلق می باشد و مدتی است که این ویترین، رنگ و لعاب سابق را ندارد. تعدادی از فروشگاه ها جمع شده اند و آن هایی هم که فعال می باشند، امید چندانی به ادامه کسب وکار خود ندارند.

رامین درخشان پور، رئیس اتحادیه کتاب، نوشت افزار و صحاف مشهد در گفت و گو با ایسنا درمورد وضعیت واحدهای صنفی این رسته شغلی اظهار داشت: وضع بازار کتاب باید بگویم «افتضاح» است و هر روز هم بدتر می شود. ما را می توان به یک پیکره ای تشبیه کرد که خونریزی دارد و هر لحظه هم ضعیف تر می شود؛ اما کسی توجه نمی کند تا آن زمان که این پیکره بطور کامل نابود شود.

قیمت کتاب باید از روی جلد حذف شود

وی با اهمیت ترین دلیل شرایط به وجود آمده را درج قیمت بر روی جلد کتاب ها دانست و اشاره کرد: کشور ما در وضعیت اقتصاد تورمی است و همه اجناس و کالاها تابع تورم هستند. طلا، خودرو و سایر اقلام از تورم تأثیر می پذیرند. کتاب هم در همین شرایط زیست می کند، اما متاسفانه سیاست هایی که در این زمینه اعمال می شود متناسب با شرایط موجود نیست.

درخشان پور افزود: کتاب فروشی ها مجبور هستند که کتاب را با نرخی که روی آن ثبت شده است بفروشند. مثلاً اگر از یک نسخه کتاب ۱۰ جلد در یک فروشگاه موجود باشد، تمام آن ۱۰ جلد باید با قیمتی که درج شده، فروخته شوند و این وضعیت در وضعیت اقتصاد تورمی سبب ضعیف شدن واحدهای صنفی می شود. ما با جزئیات و آمار به مسئولان امر خصوصاً اداره کل ارشاد توضیح داده ایم که هر بار کتاب گران می شود، مغازه دارها گرفتار حداقل ۳۵ درصد ضرر سرمایه، سود، انباشت کالا و... می شوند. در صورتیکه در هیچ شغل دیگری این طور نیست؛ به عنوان مثال داروخانه ها چون متولی قوی داشتند، موفق شدند که مسئولان را قانع کنند که باآنکه روی یک قرص قیمت ۱۲ هزار تومانی درج شده است، اما می توانند آن قرص را با نرخ جدیدی که در سایت ثبت شده و به قیمت ۲۰ هزار تومان بفروشند.

وی با تأکید بر این که قیمت باید از روی جلد کتاب ها حذف شود، اشاره کرد: متاسفانه ما موفق نشده ایم که تصمیم گیرندگان و ناظران را قانع نماییم که قیمت کتاب هم باید روی سایت قید شود. تا آن زمان که فروشگاه مجبور باشد با وجود افزایش قیمت، کتاب را به نرخ قبل بفروشد، روز به روز این صنف ضعیف تر می شود؛ وضعیتی که اینروزها هم شاهد آن هستیم. افرادی که کتاب فروشی انجام می دهند، واقعا کاسب نیستند و یک عنصر فرهنگی هستند. صاحبان این واحدهای صنفی به عشق کتاب حضور دارند و دوست دارند که کتاب به دست مشتری برسد، اما مدام ضعیف تر می شوند.



۱۳۱ واحد صنفی پروانه خویش را باطل کرده اند

درخشان پور با اعلان اینکه همکاران ما به شکل سردرگریبان شغل شان را ادامه می دهند، ولی به تدریج از بین می روند، عنوان کرد: تنها در نیمه اول امسال، از فروردین تا ۳۱ شهریور، ۱۳۱ واحد صنفی پروانه خویش را ابطال و کسب وکارشان را تعطیل کردند. خیلی از همکاران هم مجبور شدند کالاهای دیگری مانند عروسک و... را به شغل خود اضافه کنند.

رئیس اتحادیه کتاب، نوشت افزار و صحاف مشهد بیان کرد: افرادی که به شکل خالص در عرصه فروش کتاب فعالیت دارند، درحال نحیف شدن هستند و شرایط تورمی با حفظ حیات این قشر در جنگ است. به عنوان مثال یک واحد صنفی کتاب فروشی حدود ۱۰۰۰ جلد کتاب را به قیمت قبل فروخته است و حالا که قصد خرید مجدد کالا دارد، حداقل نزدیک ۳۵ درصد کتاب ها گران شده است. این اتفاق به مفهوم آنست که سرمایه این فروشگاه یک سوم شده است. این فرد در سایر حوزه ها هم ضرر می کند و برای جبران آن مجبور به دریافت وام است. حالا یکی از واحدهای صنفی ما مجبور شده برای خرید کتاب، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان وام بگیرد. در واقع ظرف یک بازه زمانی، تمام سرمایه این فرد به وام تبدیل گشته است. اگر قیمت کتاب از روی جلد به سایت منتقل شود، بازار کتاب های تقلبی، رقابت های نادرست و تخفیف های اغفال کننده هم از بین می رود و سازماندهی بازار هم بهتر می شود.

وی اشاره کرد: اینروزها فعالان حوزه فرهنگی کشور همچون کتاب فروشی ها باید با تنقلات فروشی ها هم رقابت کنند؛ تصمیم گیران و مسئولان امر می توانند با اصلاح برخی روند، از حیات فرهنگی کشور حمایت کنند.

نظارتی روی قیمت گذاری کتاب وجود ندارد

درخشان پور با انتقاد از قیمت گذاری برخی ناشران اشاره کرد: از سویی دیگر روی قیمت گذاری کتاب، حدودا هیچ نظارتی نیست. این که گفته شود فلان کتاب بر طبق خصوصیت های ساخت همچون کاغذ، جلد و... از کمترین تا بیشترین قیمتش در یک حوزه مشخص تعریف می شود. این خلاء نظارتی خصوصاً در عرصه کتاب های کمک درسی بیشتر به چشم می آید.

وی افزود: تعدادی از ناشران کتاب های کمک درسی درحال ظلم در حق مشتری هستند. تعدادی از کتاب های این ناشران از شروع سال جاری ۵ بار گران شده است. خدمات چاپ، هزینه کاغذ، حقوق کارگر یا چه چیز دیگری ۵ بار بالا رفته، که این ناشران این تعداد افزایش قیمت داشته اند. تعدادی از ناشران هم در هر بار چاپ ۳۰ درصد افزایش قیمت اعمال کرده اند، چونکه مشتری مجبور است این کتاب ها را بخرد، چنین وضعیتی رقم خورده است و ناشران این حوزه چنین عملکردی دارند و در این میان کتاب فروش ها هم متضرر می شوند؛ چون که هر بار کالای خویش را می فروشند، باردیگر با قیمت بالاتر باید خریداری کنند.



دخالت دولتی به صنف لوازم تحریر ضربه زده است

وی درباب وضعیت صنف لوازم تحریر بیان کرد: صنف تحریر در کل کشور صنف ضعیفی است. یکی از با اهمیت ترین صدمه هایی که به این صنف وارد شده، دخالت های شغلی، خصوصاً دولتی است. مراکز آموزشی، خرازی، تایپ و تکثیر و... همگی در عرصه لوازم تحریر دخالت دارند.

درخشان پور اضافه کرد: کسبه ماه های زیادی از سال را به امید فصل فروش خود سپری می کنند ولی زمانی هم که به فصل فروش می رسند، با دخالت های شغلی مواجه می شوند. در صورتیکه ورود لوازم تحریری ها به مراکز آموزشی ممنوع می باشد، خود این مراکز نمایشگاه های مختلف برگزار می کنند و به بازار لوازم تحریر آسیب می زنند. مگر این صنف چقدر توان دارد. جلوی بخش زیادی از این دخالت های شغلی با ممانعت مدیران دولتی می تواند گرفته شود.

وی در مورد فروش کتاب، لوازم تحریر و... در بعضی از هایپرمارکت ها بیان کرد: بخش بزرگی از خریدهای روزانه افراد جامعه بر طبق مشاهده ویترین ها است. مثلاً فردی که قصد خرید مبل دارد، ممکنست از یک فروشگاه پوشاک یا خوراکی هم بازدید کند. باآنکه فروش کتاب و لوازم تحریر در هایپرمارکت ها از جانب ما مجوز ندارد، اما بطور کلی سبب افزایش ویترین فرهنگی کشور می شود. اگر ویترین فرهنگی کشور راکد شود، قسمتی از بازار هم از دست می رود و تنها مشتریانی که نیازمند هستند باقی می مانند.





منبع:

1402/12/21
08:41:42
5.0 / 5
266
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , بازار , تورم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
کارت خوب

کارت ویزیت خوب